En mere bæredygtig graviditet - mit forsøg

Når du bliver gravid for første gang, står du på tærsklen af en fantastisk, vild og til tider opslidende rejse, samtidig bliver du også indviet i en ny verden af baby- og barselsudstyr, som du hverken kendte eller vidste, at du og dit kommende barn havde brug for. Desværre. Så her får du mit bud på en række tips til graviditet og barsel, med fokus på bæredygtigt forbrug, velvære og at minimere affald.

Foto: Anna Kjær Voss

Foto: Anna Kjær Voss

Pas godt på dig selv og din kommende baby

Under min graviditet prøvede jeg at have fokus på min og mit ufødte barns velvære. Især i det sidste trimester (sidste tre måneder), hvor min energi var lav på grund af en tung krop og nætter med dårlig søvn. Jeg lavede gravidyoga i meget langsomt tempo to gange om ugen med en skøn yogalærer, og derudover gik jeg til noget privat fødselsforberedelse, da Rigshospitalet, som jeg var tilknyttet, kun tilbyder 2 x 2 timers foredrag i et auditorium med omkring hundrede andre par. Sådan prøvede jeg at forberede hoved og krop til fødslen.

Generelt prøvede jeg at lytte til min krop og ligge og hvile, hver gang den bad mig om det, men det er faktisk ikke så let, som det lyder - i det mindste ikke for mig. Jeg havde og har stadig svært ved at acceptere, at jeg ikke kan gøre de ting, som jeg kunne før. Mens jeg var gravid, var det fysiske ting som cykling - jeg var nødt til at stoppe med at cykle tre uger før min terminsdato, fordi jeg blev helt stakåndet. At gøre praktiske ting derhjemme og hænge ud med venner og familie var også ret udmattende de sidste par måneder, fordi jeg ofte var for træt. Og efter at min datter Alberte blev født, er det sværere at finde tid til madlavning, øve mine fotofærdigheder og andre små projekter. At passe en baby er (måske selvsagt) meget tidskrævende - men der er mange øjeblikke, der gør det hele værd.

Hvis du har penge at bruge, kan jeg anbefale graviditetsyoga, massage, zoneterapi, fodbad og anden forkælelse til din krop. Hvad der er godt for dig og hjælper dig med at slappe af er også godt for barnet, og hvis det styrker din krop og/eller hjælper dig med at slappe af under fødslen, er det bestemt pengene værd.

Graviditets- og ammetøj

Det meste af det tøj, jeg havde på i løbet af min graviditet, byttede jeg mig til i det kollektive garderobekoncept, der er en del af butikken LessAFair. Noget af mit graviditetstøj var dog bare mit almindelige tøj, og så lånte jeg nogle gravidbukser, med masser af elastik om maven, fra en af mine venner og købte et par eller to brugte. Min erfaring er, at gravidbukser er uundværlige rimelig tidligt. Selvom maven måske ikke syner af meget de første mange måneder, så kunne jeg hurtigt mærke bukselinningen blive strammere. Jeg begyndte også at gå med ammebh’er i stedet for mine almindelige bh'er temmelig tidligt i graviditeten, fordi mine bryster også begyndte at vokse.

Foto: Anna Kjær Voss

Foto: Anna Kjær Voss

Babyudstyr - hvad ‘skal’ man købe?

Mit råd lyder: lad være med at gå ud og køb alt det baby- eller barselsudstyr, du tror, du får brug for på én gang. Når behovet opstår undervejs, kan du altid købe det. Det er i hvert fald, hvad vi gjorde. Man får også ofte gaver fra venner og familie, så du hurtigt har flere bamser, stofklude og hjemmestrikkede trøjer i rigelige mængder. Vi er nemlig så heldige at have hele tre strikkende kvinder i familien og min søster er også ved at lære det - gid jeg var en af dem :)

Når det kommer til babyudstyr har min mand og jeg forsøgt at købe mest muligt brugt. I Danmark er der en rigtig god app ved navn Reshopper, hvor folk sælger alle slags ting til babyer, børn og barsel. Alt fra babytøj til legetøj og klapvogne til amme-bh'er. Men nogle af de babyting, som vi har købt, kunne vi enten ikke finde brugt eller også ville vi gerne have det fra ny, så som Albertes sengemadras - men sengen er købt brugt. Det anbefales nemlig af Sundshedstyrelsen, at madrasser til babyer købes fra ny. Når vi så køber noget fra ny, forsøger vi at få det i en bæredygtig og eller økologisk version. Fx kigger jeg altid efter GOTS-certificeringen, som er en garanti for at produktet er produceret med hensyntagen til miljøet, arbejderne og dit barns sundhed.

Moderne stofbleer

Vi havde før vores datter blev født et ønske om at bruge moderne stofbleer til hende. Men de første 3 måneder brugte vi almindelige engangsbleer til Alberte. Vi skulle lige finde rytmen med hende og bare lære at skifte en ble. Men da vi fik lidt mere overskud bestilte vi en prøvepakke hos Ko&Ko, som vist kostede 100 kr. plus 500 kr. I depositum, som man fik igen, når de var returneret. På den måde fandt vi frem til, hvilke bletyper der fungerede for os. Vi har nu to slags moderne stofbleer - All-in-2 og lommebleer. Hvilke bletyper der passer til dit barn kommer også meget an på barnets fysik.  Det kan fx have betydning, hvor omfangsrige lår hun/han har. Alberte har ret omfangsrige lår.

Jeg skal også være den første til at sige, at engangsbleer bestemt er at foretrække, når man ikke har en vaskemaskine til rådighed fx, når man er på ferie. Og så kan det godt lige tage lidt tid at komme tilbage i genbrugsblerytmen. Det gør det i hvert fald for os. Det handler meget om overskud, og hvis man bare ikke har det, hvilket der kan være rigtig mange grunde til, så er det helt sikkert ikke kampen værd. Forældre og baby risikerer bare at blive stressede, og det har ingen glæde af - bare for at bruge genanvendelige bleer.

Foto: Anna Kjær Voss

Foto: Anna Kjær Voss

Hvad jeg gerne ville have vidst før jeg fødte

Amning er ikke altid bare sådan lige til  - det var det i det mindste ikke for mig. Min datter, Alberte, og jeg var virkelig nødt til at øve vores teamwork, og jeg var i tårer og skar ansigt, hver gang jeg ammede hende i de første 3-4 uger, fordi brystvorterne skulle hærdes, som sundhedsplejersken sagde. Vi var også lige forbi hospitalet med en kæmpe omgang brystbetændelse i hendes anden leveuge. Men efter et par måneder fik vi rutinen, og det er jeg meget taknemmelig for. Mange babyer og mødre kan ikke få amningen til at fungere, og selvom flaske og modermælkserstatning er et lige så godt alternativ, kræver det lidt mere tid og koordinering end amning, pga. flasker, der skal rengøres og modermælkserstatning, der skal klargøres. Men fordelen med flaske er blandt andet, at begge forældre kan give barnet mad fra første dag - og så sover flaskebabyer også ofte bedre om natten, har jeg hørt. Jeg har fundet ud af, at amning er et virkelige følsomt og sårbart emne, og min oplevelse er, at mange kan føle sig som en mindre god mor, fordi de vælger eller bliver tvunget til at vælge at give deres barn flaske. Jeg har selv brugt en del energi på, at bekymre mig, om der nu var nok mælk, om jeg var ved at få brystbetændelse igen, og om min datter nu skulle have bryst så og så mange gange om natten. 

At du kan få problemer med dit fordøjelsessystem, når du begynder at tage jerntilskud, som anbefales under din graviditet - i hvert fald i Danmark. Så jeg kan varmt anbefale, at du begynder at spise svesker eller andre fødevarer, der er gode til fordøjelsen, hvis du begynder at tage jerntilskud.

De fleste babyer spiser hver tredje time. Også i løbet af natten.

Set i bakspejlet ift. min oplevelse med Albertes fødsel er det er en god idé ikke at have for mange forventninger til fødslen, men vær forberedt - du ved aldrig, hvordan det spiller ud. Men uanset hvad, så er det en vild oplevelse, og jeg ville gøre det igen, selvom fødslen af min datter ikke var i nærheden af nem. Men det er en helt anden historie :)

Jeg vil slutte af med at citere min gravidyogalære: ‘Alle gør det bedste de kan under de omstændigheder, der er.’

Foto: Sara Gangsted

Foto: Sara Gangsted

Anna Kjær VossComment