Supernem opskrift på brombæreddike

38849839_259830304832665_2339786487941300224_n.jpg

Da vi var i sommerhus på Samsø for nogle uger siden lavede jeg denne simple brombæreddike, som jeg har tænkt mig at bruge til dressinger, hælde i julerødkålen samt koge ind til syrlig sirup.

Ingredienser:

 • Brombær
 • Sukker, gerne rørsukker
 • Eddike, fx lagereddike eller hvidvinseddike
 • Sterilt og rent glas, fx en flaske eller et patentglas

Tilberedning:

 1. Skyl brombærrene i koldt vand. Vær forsigtig, hvis de er meget modne og bløde.
 2. Opløs nogle skefulde sukker i eddiken. Det kan du enten gøre i en skål eller direkte i flasken. Mængden af sukker vurderes efter glasset størrelse, og hvor så man ønsker eddiken.
 3. Når sukkeret er opløst man du komme brombærerne i glasset, som enten er tomt eller indeholder eddiken.
 4. Hvis du har blandt eddike og sukker i en skål ved siden af, hæld væsken på glasset.
 5. Nu er der bare tilbage at lave blandingen trække.
 6. Du kan undervejs smage til om du synes der skal mere sukker i.
 7. Den er klar til brug, når du synes, at den har den rette smag. Da kan du eventuelt si brombærerne fra.

Sommer på Samsø

IMG_8209.JPG

Et af mine favoritsteder at være om sommeren er på Samsø i min kærestes families sommerhus. Det er et gammelt husmandssted med to længer - det er slidt, men charmerende. Langt det meste af dagen bliver tilbragt i den tilhørende have, som jeg synes er noget nær paradis. Der er altid noget at høste uanset, hvornår på sommeren man er der. I juni er det hyldeblomster, som man kan lave saft, sirup eller pandekager af og med og brændenælder, som jeg kommer i morgenbollerne. I slut juli kunne vi høste hvide ribs og brombær og mirabeller og senere på sæsonen er der æbler og blommer. Jeg får virkelig afløb for min havetrang, når jeg er der.

Man kan også bare ligge i en liggestol og tage en lur eller læse en god bog. Eller man kan tage rundt på øen og gå på opdagelse i alle de små initiativer, der spirer i de forskellige landsbyer eller man kan nyde den skønne danske natur og tage sig en dukkert på en nærliggende strand.

Nogle af de steder vi var forbi i år var blandt andet Fairwool i Brundby, Yduns Have i Alstrup og Vadstrup 1771, hvor mine forældre overnattede.

IMG_8228.JPG

Yduns Have

Yduns Have er et økologisk landbrug med en tilhørende lille gårdbutik, der kun ligger et par kilometer fra sommerhuset, så når man lige står og mangler nogle lækre friske grøntsager, så kan man lige hoppe op på cyklen.

IMG_8210.JPG
IMG_8211.JPG

Vadstrup 1771

Vadstrup 1771 er et lille hotel, hvor de overnattende får simpel og lækker morgenmad, og kan bestille aftensmad. Om eftermiddagen kl. 15-17 kan ikke-overnattende få sig en kom kaffe og kage, og man kan kigge forbi deres lille galleri og kælderbutik eller gå en tur i deres fine have.

IMG_8252.JPG
IMG_8253.JPG

Fairwool

Så navnet antyder, så forhandler Fairwool.dk garn og uld med tanke på etik og økologi. Jag var forbi med mine forældre og min søster og min mor fik købt noget flot mørkeblåt garn til at strikke Dagmar-tæppet ud af.

IMG_8279.JPG
IMG_8274.JPG

Fem flyfri ferier jeg gerne vil på (igen)

IMG_2789.JPG


Interrail
Jeg kunne vildt godt tænke mig at komme på interrail igen. Jeg var afsted i 2007 året efter jeg var blevet student. Jeg var afsted med min veninde i ca. 1,5 måned, hvor jeg gjorde holdt i Holland, Belgien, Spanien, Frankrig, Italien, Ungarn, Polen og Tyskland. Denne gang kunne jeg godt tænke mig at tage en tur rundt i Benelux-landene og måske med nogle stop i Tyskland. Jeg har blandt andet i mange år drømt at overnatte i Gent i denne fine ombyggede skibscontainer hos STUDIOMIE.

Stedsans in the Woods
Sidste år i oktober på deres sidste åbningsdag var jeg, sammen med min kæreste, på besøg hos Stedsans in the Woods, som var min 30 års fødselsdagsgave fra ham. Det er så idyllisk og afslappende en oase med lækker mad og fin æstetik. Den lille plet i en svensk skov vil jeg meget gerne genbesøge. Næste gang vil jeg måske vælge en lidt varmere årstid, da det blev en anelse koldt midt i oktober.

IMG_4142.JPG
IMG_4235.JPG


Øhop i Danmark
Der er så mange dejlige øer i Danmark, og jeg gad godt se mange flere af dem. Et oplagt sted at øhoppe kunne være det sydfysnke øhav eller måske de tre Vesterhavsøer, Fanø, Mandø og Rømø samt den tyske ø Sylt, der ligger på stribe ud for vadehavet. Og ellers er min danske farvoritø Samsø, hvor jeg er hvert år med min kæreste i hans families sommerhus.

Vandretur i Nordeuropa
Sidste år var jeg nede og gå en uge på Caminoen i Spanien som en del af min sommerferie. Men man behøver slet ikke tage så langt for at få strukket benene og komme ud i det blå. Der er masser af dejlige vandreruter, som man kan komme til med tog og færge. Én af de mere kendte danske vandreruter er Hærvejen, der går fra Viborg i nord og ender i Rendsborg i Tyskland lidt syd for grænsen. Eller man kunne tage til Sverige og Norge og vandre i deres flotte fjelde, som der jo ikke er nogen af i Danmark.

Badehotel
Det kunne også være virkelig lækkert at holde ferie på et badehotel i Danmark eller Sverige. Jeg tænker at det er noget af det mest afslappende man kan gøre - og så tilmed i fine omgivelser. Jeg har indtil videre kun været på et enkelt badehotel - nemlig Svinkløv Badehotel, som var SÅ fint et sted. Jeg glæder mig til at komme forbi, når det er bygget op igen efter det brændte ned i september 2016.

Har du nogle andre bud på flyfri ferier?

Flyfri ferie: Sejlskole i Svendborg

tempImageForSave.jpg

Jeg har aldrig rigtigt sejlet før, men en meget mørk decemberdag sad jeg med min familie på restaurant Gemyse i Tivoli og spiste aftensmad på vores årlige juletur i Tivoli. Jeg kan huske, at vi talte om min søsters veninde, som bor på en båd i København, og min kæreste, min søster og jeg begyndte at drømme os mod varmere og lysere dage og om at sejle og måske bo på en båd. Det var den første kim til at drage mod Svendborg og tage på sejlskole. Min far, der har sejlet som dæksdreng nogle år af sin ungdom foreslog os nemlig, at vi kunne begynde med et duelighedsbevis og på den måde stifte lidt bekendtskab med at være på vandet. Senere hoppede min søsters kæreste også med på idéen.

Så den første uge i juli blev for mit, min kæreste, min søster og hendes kærestes vedkommende tilbragte på båden Merengue, der er den ene afs Svendborg Sejlerskoles to både, og som ligger i Svendborg Havn.

Formiddagene gik med at blive undervist i søfartsteori, hvilket blandt andet omhandlede bøjer, vigeregler, brandsikkerhed. Om eftermiddagene tog vi så afsted på de to både Merengue og Jazz og sejlede enten rundt i Svendborg Sund eller det Sydfynske Øhav. På sejlturene nåede vi både forbi øerne Ærø, Drejø og Birkholm og havde en enkelt aftens/nats sejlads, hvor vi sejlede og pejlede efter lys og reflekser fra og på fyr, bøjer og båker (som er en slags bøjer på land).

Ejerne af Svendborg Sejlskole og værts-/ægteparret Niels og Ann gjorde det til en rigtig god, tryg og hyggelig oplevelse at være på vandet for os som nybegyndere. Der var lækker mad, guitarspil og sang, til tider lettere hidsige kommadoer om bord på båden og fjordbajere, når man var på vej ind mod havn.

Jeg har som nævn aldrig sejlet for sejl eller motor før, men det var en kæmpe oplevelse, som jeg meget gerne vil gentage snart igen.

tempImageForSave.jpg
tempImageForSave.jpg
tempImageForSave.jpg
tempImageForSave.jpg

Nordiske 'oliven' lavet af umodne mirabeller

IMG_7734.JPG

For nogle uger siden smagte jeg for første gang nordiske 'oliven', som Signe Voltelen fra Copenhagen Seeds havde lavet sidste år. Det var selvfølgelig ikke det samme som rigtige syltede oliven, men det var ret tæt på i smagen og måden man spiser dem på ved at gnave rundt om en sten. Så i går var jeg ude at samle umodne mirabeller, for at kunne lave mine egne.

Ingredienser
- mirabeller
- salt uden jod
- vand
- opbevaringsglas eller plastikbeholder, rent, men ikke afsprittet
- evt. hvidløg og tørrede eller friske krydderurter

Opskrift
1. Skyl mirabellerne godt og tag blade og stilke fra.
2. Lav et lille snit eller stik med en urtekniv eller en gaffel i hver mirabelle, så saltlagen lettere kan trænge ind i frugten.
3. Derefter blander du en saltlage bestående af vand og 5 % salt. Hvilket svarer til 5 g. salt pr. dl. vand.
4. Kom de rene mirabeller i opbevaringsglasset.
5. Hæld vandet over mirabellerne.
6. Tilsæt eventuelt hvidløg eller krydderier og krydderurter.
7. Når du har tilsat alle de ingredienser, som du ønsker, så sættes låget på og glasset placeres på en tallerken, da det godt kan stå og trykke lidt vand ud, når gæringsprocessen går i gang.
8. Glasset skal stå minimum 3 måneder og man skal huske at lette trykket dagligt den første uges tid.

Måske vil man også kunne bruge umodne blommer, men så tager gæringsprocessen nok en del længere tid.

God fornøjelse!

Velkommen til min blog Klimamusen.dk

IMG_4210.JPG

Så blev jeg endelig klar til at lancere min blog, og jeg har glædet mig meget!

Jeg ser bloggen som en forlængelse af min Instagramprofil Klimamusen, hvor jeg kan komme mere i dybden med udvalgte emner. Til at begynde med vil jeg udgive en ugentlig blogpost - ikke mindre, men måske mere, det må tiden vise.

Jeg håber, at du vil kunne lide den.

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller interessante emner, så giv endelig lyd fra dig.

English recap
Welcome to my blog klimamusen.dk

This is were I will go more into detail with sustainable topic then I am able to on my Instagram account. To begin with I will post at least ones a week.

If you have any questions, comments or inputs please let me know.